Starta en flygklubb

Som läsare av denna artikeln är det förhållandevis troligt att du har ett flygintresse. Något som tyvärr också är förhållandevis troligt är att du inte har speciellt många i din omgivning som delar ditt intresse. flygklubbs flygplanKanske ditt samhälle inte har någon klubb som håller på med flygning, eller i alla fall inte din typ av flygning. Då är det ditt ansvar att hitta minst två till intresserade, starta en klubb och locka till dig fler medlemmar!För att starta en klubb, eller förening som det annars kallas, så krävs det enligt skatteverket och god föreningssed att man är minst tre personer. Allt man behöver göra för att bilda en ideell förening som är en juridisk person är att hålla ett bildandemöte där man bestämmer vilka stadgar och vilken styrelse som föreningen skall ha. Även om detta rent tekniskt är allt man  behöver göra brukar det vara bra att ansöka om ett organisationsnummer från skatteverket. På så sätt blir det enklare att samarbeta med andra organisationer eller söka eventuella tillstånd.

Vad är syftet?

Under bildandeprocessen gäller det även att beskriva föreningens syfte. Detta handlar helt enkelt om vad föreningen skall syssla med. I Eslöv flygklubbs stadgar ser vi till exempel syftet “Klubbens mål är att stimulera intresset för flyg och flygning.”.

Eventuella tillstånd

Om föreningen ni startar håller på med modellflyg så behövs knappast något tillstånd men i många andra situationer kan det behövas.Om föreningen äger eller administrerar, flygfält, hangarer eller håller utbildningar så krävs det tillstånd från transportmyndigheten.

Marknadsför er

När föreningen och dess regelbundna verksamhet väl är igång så gäller det att marknadsföra er själva. Ett av de bästa sätten att göra detta är att alla som medlemmar skyltar med att de är med i föreningen. Detta kan göras på många sätt men bland det bästa är att ha kläder med föreningens tryck. Speciellt jackor med tryck kan vara passande och passa in med föreningens verksamhet väl ute på flygfältet.